Hem » Fiffiga recept, Matigt » Köttfärspaj

Köttfärspaj

Av någon anledning så är jag sjukt dålig på att använda samma recept på paj, speciellt pajskalet har en förmåga att bli olika, idag gjorde jag en köttfärspaj till mina mammskompisar där jag tycker skalet blev extra gott. Fyllningen blev kanske lite tråkig, så jag lägger till en annan (nr2) supergod som jag gjort förut från ett annat recept också. Recepten är hittade här och här

Pajskal:
4 dl mjöl (gärna grövre mjölsorter, t.ex. grahamsmjöl) Här tog jag 1dl graham, 1dl vete, 1dl rågsikt och 1dl havregryn.
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk (alt. yoghurt, fil, vatten – vad du har hemma) Jag använde fil.

Sätt ugnen på 200°. Knåda snabbt ihop ingredienserna till pajskalet i en bunke. Tryck ut pajdegen i en pajform med hög, gärna löstagbar, kant. Jag använde en vanlig pajform, funkade också. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

Köttfärsfyllning nr1:
Smör/olja
500 g köttfärs (blandfärs)
1-2 gula lökar Jag tog både gul och röd.
1 vitlöksklyfta
(1 röd paprika)
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1/2 dl tomatpuré
1 msk vatten
Salt, peppar Jag kryddade naturligtvis med lite mer också, koriander, paprikapulver, soya, blev så himla tråkigt annars
2 dl riven ost
2 dl crème fraiche
1 ägg

Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och fräs köttfärsen. Hacka lök och låt den fräsa med tills den är mjuk. Tillsätt pressad vitlök och eventuellt paprika i tärningar. Smula ner timjan och basilika. Tillsätt tomatpuré och vatten och låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Blanda riven ost, crème fraiche, ägg samt salt och peppar och bred ostkrämen över köttfärsen. Jag garnerade med körsbärstomater ovanpå också. Grädda pajen mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 30 min.

Köttfärsfyllning nr2
250 gram köttfärs
150 gram fetaost
1 gul lök
50-100 gram kryddstark korv
1 dl tomatpuré
1 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
2 dl mjölk
1 ägg
salt
(1 krdm cayennpeppar)

Hacka löken fint och stek den mjuk i smör eller olja, pressa ned vitlöken. Stek upp färsen och tillsätt den finhackade korven. Låt steka tills köttet är genomstekt. Späd med tomatpuré och vatten. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
Vispa samman ägg, mjölk och ost. Blanda ner köttfärssåsen i stanningen och rör slätt.
Skär fetaosten i små tärningar.
Häll fyllningen i ett förgräddat pajskal och fördela fetaosten jämnt över ytan. Tryck ner osten i fyllningen med en sked men låt gärna bitarna synas.
Grädda pajen i 40-45 minuter i 180 grader. Passa så att osten inte bränns och täck med folie eller lock om pajen ser ut att brännas.

Servera med en god grönsallad till såklart :)

Inga kommentarer to “Köttfärspaj”

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)