Hem » Fiffiga recept, Matigt » Hummusrecept för många

Hummusrecept för många

26 januari 2012

Såå…. Eriks 30-års fest var superkul och vi kände oss precis så gamla som vi är. Jag frågade Emma (Saras lillasyster som fyller 23 snart) om hon tyckte att vi var gamla, alltså om festen var gammlig, och hon svarade med ett rungande ”JA, så här skulle aldrig jag och mina kompisar ha en fest”. Det syntes också på vad Erik fick för presenter, bara en massa dyra whiskys och andra livsnjutar grejer. Det konstiga är ju att det känns precis som det ska vara, jag tror inte att jag skulle vilja ha det annorlunda.

 Men tillbaka till maten. Det var lite mezestuk på buffén och Stefan tog i uppgift att göra hummusen. Det skulle dyka upp 25 personer så det var bara att sätta igång med ett storkok! Receptet nedan är ganska exakt för den sats vi (eller Stefan, jag hjälpte till att smaka av och röra lite ibland) gjorde. Men om ni ska ha till en liten middag så kan ni lätt dela mängderna på 7. Vidare tar Stefan över inlägget eftersom det var han som stod för fixandet.

Satsen är baserad på 7st burkar med kikärter 400g, 240g avrunnen vikt. Vi hällde av allt kikärtsspad i ett litermått och hällde sedan i mixern så att det blev cirka 7dl spad kvar i måttet. Ett tips kan vara att spara spadet och att inte nyttja allt på en gång. Spadet och extra olivolja använder du sedan för att få hummusen lite slätare och mer krämig om röran är torr och stabbig.

Spadet mixas med:

  • Kikärterna
  • En vitlök(cirka 10-12 klyftor)
  • Saften från 1,5 Citron
  • 150g-200g Tahini(Sesampasta)
  • 0.5 – 1dl Olivolja

Det kan vara bra att mixa lite i omgångar, i alla fall om man har en stavmixer. Börja kryddningen med 5 matskedar salt, 3tsk peppar och smaka av med salt, peppar, tahini, citron och lite spiskummin(inte mer än 2 tsk). (Smaka kontinuerligt av om det behövs mer eller mindre av något. Denna mängd blev bra denna gång, men det kan bero lite på vilka kikärter ni har osv)

Servera hummusen i en fin skål med lite pudrat paprikapulver över och en persiljekvist på toppen.

Inga kommentarer to “Hummusrecept för många”

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)