Hem » Fiffiga recept, Matigt » Älgmoussaka

Älgmoussaka

13 januari 2012

Fiffiga recept

Lagade en så vansinnigt god moussaka till middag idag så jag måste dela med mig av den. Hittade receptet på coop, det finns på coop.se också. Galet gott blev det!

Moussaka:

 • • 3 auberginer (jag gillar variation, så jag använde 1 aubergine, 1 zucchini och 4 potatisar istället)
 • 0,5 dl olivolja
 • 1 krm salt, efter smak
 • 1 krm nymalen peppar, efter smak

Köttfärssås:

 • 1,5 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 400 g nötfärs eller lammfärs (jag använde älgfärs)
 • 2 msk olivolja
 • 600 g krossade tomater på burk
 • 2 msk tomatpuré
 • 1,5 tsk salt
 • 2 msk färsk oregano eller tsk torkad
 • 2 krm malen kanel
 • 1 krm nymalen svartpeppar

Ostsås:

 • 3 msk vetemjöl
 • 5 dl mjölk
 • 0,5 tsk salt
 • 1 krm riven muskotnöt
 • 1 dl riven lagrad ost
 • 2 ägg

Till garnering:

 • 1,5 dl riven lagrad ost

Gör så här

Köttfärsås

Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter. Såsen ska vara fast, inte rinnig.

Ostsås

Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.

Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden. Stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna (det behövs inte alls rikligt med olja, jag använde lite och det blev gott i alla fall). Salta och peppra skivorna. Auberginen ska få ordentlig stekyta med brun färg, ca 1 minuter på varje sida

Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras

Inga kommentarer to “Älgmoussaka”

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)