Hem » Fiffiga recept » Bakelibakat, Fiffiga recept » Påskiga dammsugare

Påskiga dammsugare

Fiffiga recept

Tyckte att det var dags att prova något nytt och fick lite inspiration när jag läste Mersmak (Coops medlemstidning). Det var ett recept på hur man gör påskiga dammsugare och jag tyckte det lät roligt eftersom en av huvudingredienserna är kaksmulor, så det blir en kaka i kakan. Orginalreceptet går att hitta på coop.se och här nedan kommer min version :razz:

Fyllning:
200 g kakor eller kaksmulor (jag använde brago och kolakakor)

Smaskismaski


125 g smör
2 dl florsocker
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
saft och skal från 1 medelstor apelsin (man kan använda 0,5 dl mörk rom istället men ag är inte så för sprit i gotta så jag valde apelsin)

300 g grön marsipan med päronsmak (helst skulle det naturligtvis ha varit gul marsipan men det fanns varken färdig gul eller gul karamellfärg så det blev grön och päronsmaken kom på köpet)
200 g vit choklad
fint strössel att garnera med

Gör så här:
Mosa kakor (gärna i en matberedare om du har, själv får jag hålla tillgodo med starka nypor och trägaffel) tills de är söndersmulade.
Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ordentligt. Man kan behöva smula i lite fler kakor beroende på hur blöt smeten blir, man ska kunna rulla den… helst… men är den för blöt i alla fall så misströsta icke, det går att knöla till den på plats på marsipanen också :mrgreen:

 

Dela marsipan och fyllningsdeg i tre delar för enklare hantering. Rulla ut fyllningsdegen till en cigarrtjock rulle, totalt cirka 40 centimeter. Kavla ut marsipanen till en lika lång remsa, 8-10 centimeter bred. Lägg fyllningen på marsipanen.
Vik över marsipanen, rulla till korvarna lite och lägg in de i kylen en stund. Skär sedan rullarna i lagom dammsugiga bitar.
Smält chokladen (går att göra lite som man vill, jag smälter i kastrulla andra i vattenbad eller i micron). Doppa dammsugarnas båda ändar i chokladen och lägg på en bricka med bakplåtspapper och strössla på det fina strösslet (ett tips är att doppa tre och strössla, så att chokladen inte hinner stelna innan strösslet fastnar).   Låt stelna i kylskåp och lägg i en fin burk.

Färdigt!

Det var ett hyfsat enkelt recept, det krångliga var att beräkna hur mycket 200g kaksmulor är när man inte har en våg, och att kavla marsipan och rulla degen. Jag hade dessutom läst fel i receptet och köpte bara 200g marsipan istället för 300g vilket resulterade i en massa överflödig fyllning, jag hade kunnat göra dubbelt så många sugare om jag hade haft mer marsipan. Men jag drog på mig testarhandskarna och tillsatte lite bakpulver, ett halvt ägg och lagom mjöl för att kunna rulla degen. Sedan gjorde jag två korvar som jag la på ett bakplåtspapper, plattade till lite och penslade med ägg samt strösslade pärlsocker på och gräddade en stund. När de såg klara ut så tog jag ut plåten och skar i lagom bitar samt drisslade överbliven choklad på. Och voila en till kaksort :razz:

 

 

 

Inga kommentarer to “Påskiga dammsugare”

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)