Hem » Fiffiga recept » Bakelibakat, Fiffiga recept » Helt gudomlig Saffranstryffel

Helt gudomlig Saffranstryffel

20 december 2010
Jag kan bara säga… åhhhh så gott… de är så goda och inte så där mastiga som annan tryffel kan vara. Relativt enkla att göra också, även om jag stötte på en del problem i processen. Främst så var de enklare att rulla än chokladtryffel som bara smälter i händerna, dessa hade en helt annan konsistens. Prova! Garanterad succé!
.
Ingredienser
Tryffel:
1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 g saffran
250 g vit choklad
30 g osaltat smör
1 tsk cognac (kan uteslutas vilket jag gjorde)

Sockerrostad mandel:
4 dl krossade mandelflagor
1 dl florsocker
3 msk vatten
.
Garnering:
ca 150 g  vit choklad
.
Gör så här
Tryffel:
Koka upp grädde, honung och saffran. Slå det över den hackade vita chokladen. Tillsätt sedan smöret och sist cognacen. Rör tryffeln slät. Låt stelna ordentligt i kylskåp och klicka sedan med hjälp av en matsked, som rullas runda.
.
(Jag lät smeten stå i kylen över natten vilket gick bra och sedan tryfflarna var rullade fick de stå lite i kylen igen så att de var riktigt kalla)

Sockerrostad mandel:
Blanda alla ingredienserna och bred sedan ut på en plåt. Rosta i 200° tills de nått en gyllenbrun färg. Låt kallna.
.
(Hum… ja här började det gå åt skogen för mig. Gjorde precis som det stod och började rosta i ugnen… men det verkade ta ganska långtid så jag satt i soffan och tittade på tv så den microsekunden som det tog från att mandeln var helt vit och orostad till bränd och förstörd missade jag… så därför blev det ingen sockerrostad mandel på mina tryfflar. Gick ju bra ändå men jag tror att det skulle blivit väldigt gott så hoppa inte över det, jag kommer att prova igen nästa år)

Garnering:
Smält chokladen. Rulla tryffelkulorna i den avsvalnade chokladen och sedan i mandeln. Låt dem sedan kallna ordentligt i kylskåp.
.
(Ojoj så lätt det verkar… bullskit som vi brukar säga… först så brände jag typ 200g vit choklad… skit skit skit, detta visar att det är såååå viktigt att vara försiktig med värmen för tro mig det går fort att bränna, så fort som chokladen börjar smälta lite SÄNK VÄRMEN!… men som tur var så hade jag en kaka till som gick bättre att smälta… men när jag droppade ned kulorna i chokladen så bara smälte de bara… panik!… efter att ha gått fram och tillbaka i lägenheten och svurit lite, ringt Sara och googlat lite så insåg jag att den smälta chokladen verkligen måste vara avsvalnad. Man får prova sig fram lite för att se när chokladen har rätt temperatur för att inte smälta de små tryfflarna)
De här små missödena med mandeln och den smälta chokladen resulterade i alla fall i att några blev rullade i vit choklad och några i florsocker. Sen smälte jag lite mjölkchoklad också som jag drog över för att det skulle bli fint… phu ganska ångstfyllt julgodis men åhhhhhh så goda de blev!

Väldigt fina om jag får säga det själv!

Originalreceptet är hittat på matklubben.se

Inga kommentarer to “Helt gudomlig Saffranstryffel”

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)