Hem » Mitt liv » Spond artrit, Bechetrew blablabla åså psoriasis.. kanske.. eller nått annat knas.

Spond artrit, Bechetrew blablabla åså psoriasis.. kanske.. eller nått annat knas.

27 oktober 2010

Så nu är jag i princip färdig utredd, några prover och så vidare kvar. SÅ här ligger det till:

För en ny läsare kan sägas att jag haft stora problem med mina fötter sen i juli och nu har jag blivit remitterad till reumatologen på Karolinska Sjukhuset. Efter att ha blivit vänd och vriden på, klämd och tappad på en massa blod, genom röntgad av princip hela kroppen (när lungerna lystes igenom fick jag förövrigt visa tuttarna för en medelålders man, inte varje dag man gör det :mrgreen:) så har farbror eller som i mitt fall tant doktorn kommit fram till att jag har en svår inflamation i lederna i mina fötter samt en lättare i knäna. Det är dock lite svårt att ställa en exakt diagnos eftersom jag vid blodprov inte hade några reumatiska grejimojer i blodet. Hon var dock (ganska) säker på att  det i alla fall inte är ledgångsreumatism vilket naturligtvis är skönt eftersom det är ganska allvarligt och jobbigt.

Det de tror att det är är Bechterew men det finns också tecken på att det kan vara Psoriasisartrit dock är den sista inte så trolig eftersom jag knappt haft några hud problem/symptom alls förutom gropiga naglar och eksem bakom öronen.  Men det kan också vara någon annan reumatism, det spelar egentligen inte så stor roll eftersom behandlingen är den samma. Var på apoteket efter besöket och kom bokstavligen ut med en kasse full av piller, jag sa det till biträdet i kassan att jag kanske borde investera i en dosett (som att inte frikort, att vagga fram som en tant och färdtjänst räcker för att känna mig gammal:lol: )

Det blir i alla fall en rejäl dos piller jag ska börja äta. Huvudmedicinen heter Salazopyrin och är långverkande, den ska stoppa inflammationen och sjukdomsförloppet, de pillrena ska jag så småning om äta två morgon och kväll i ca två år… :shock: … ganska länge… biverkningarna var inte så många förutom de vanliga fallen av huvudvärk/illamående/feber/knasig mage osv långverkande biverkningar kan vara på leverfunktionen men jag ska ta prover varannan vecka de första tre månaderna för att hålla koll osv. Till dessa dunderpiller har jag fått kalk och d-vitamin tillskott också eftersom en mycket ovanlig biverkning är urkalkning av skelettet.

Salazopyrin är ju som sagt långverkande så för att få lindring lite snabbare så har jag fått Prednisolon som är ett kortison i tablettform (är väldigt glad att jag slipper sprutor, det finns så många leder i fötterna) de ska jag till att börja med äta sex om dagen för att efter ca två veckor börja trappa ned. De pillren ska tydligen vara full av lycka och göra mig pigg vilket jag ser framemot dock kan de öka aptiten vilket känns sådär, men vet jag om det så det är väl bara att hålla i portionerna.

Sist har jag ju mina Diklofenak 50mg som jag ska äta vid behov (förhoppningsvis inte alls) men de har jag ju knaprat ganska länge nu :smile:

Utredningen fortsätter naturligtvis med uppföljning osv för att kanske säkerställa en diagnos och för det så ska de kolla om jag har HLAB27 i blodet vilket är någon form av reumatisk gen som visar om jag har Bechterew.

Prognosen är i alla fall väldigt positiv, jag har kunnat påbörja en behandling i ett tidigt skede och mycket tyder på att min reumatism är en form som kommer och går och lätt kan medicineras. Så för mig är det bara att börja knapra piller och hoppas på att jag inte får en allergisk reaktion eller magsår, dock ska dessa mediciner vara snälla för magen och med tanke på att jag mer eller mindre regelbundet käkat ipren/voltaren sen i våras och regelbundet med tillägg av diklofenak sen i juli utan att känna av något alls i kistan så kan man nog säga att jag har plåtmage. Vilket är ganska lustigt med tanke på min Funktionella Dyspepsi .

Jag tycker det känns bra och är positiv, hjälpen jag fått verkar leda någon vart och jag tror på medicinen. Jag hoppas att jag kommer slippa biverkningar och annat tjafs, har liksom inte tid med det i allt uppsatsarbete. Längtar till 16e november då jag och min älskling åker bort bort från allt till Egypten… mmmm det ska bli så skönt.

Stefan är för övrigt typ den bästaste bästa pojkvän som finns. Han tar så fint hand om mig när jag har ont eller är grinig, lagar mat och fixar, hämtar saker åt mig när jag knappt kan röra mig. Bara bäst bäst bäst ingen protest!

Så, där var en kort eller lång, beroende på hur man ser, redogörelse för min skruttibangbang kropp. Det finns i alla fall hopp och ljus i tunneln… tänk om de sagt att ”nä vi hittar inget du får gå hem och äta ipren och vila”… huh då hade jag nog gått och lagt mig i soprummet, kvävts av stanken och börjat mögla.

Puss puss på er allihopa för nu ska jag gå och träna för det har fröken sjukgymnast och fru arbetsterapeut sagt att jag får guldstjärna för om jag fortsätter med :razz:

Min, om jag får säga det själv, ganska imponerande pillersamling. Ruskigt dyrt var det dock, gick från apoteket 880pix fattigare... men jag lär väl komma upp i frikort snart där oxå ;)

7 kommentarer to “Spond artrit, Bechetrew blablabla åså psoriasis.. kanske.. eller nått annat knas.”

 1. Tack för komplimangen min skruttibangbang, jag gör så gott jag kan för dig =)

 2. Vad skönt Maria att saker och ting börjar lösa sig även om det ser ut att bli en reumatiker diagnos :sad:
  Oftast vill man ju bara ha svar och få hjälp med symtomen. Salazopyrin käkar jag själv och har igentligen inga beiverkningar av dem.
  Tyckte du att du fick bra vård på KS?
  Ta hand om dig nu Maria!
  Kram

  och: snyggt jobbat Stefan! :smile:

 3. Ojoj! ja, det är ju skönt att du får veta vad det beror på iaf och framförallt att du får hjälp för det! Puss på dig 😉

 4. Det är såå skönt att komma någon vart och få nån form av handlings plan mot förbättring.

  Katrin: Ja jag tycker att jag fått jättebra hjälp, det har verkligen hänt grejer och gått smidigt. Har en jättetrevlig sjuksyster som jag verkligen känner att jag kan knyta an till och prata med, visst är alla andra också bra men hon är verkligen sådär toppen. Person kemi antar jag.

  Alla lyssnar och jag gillar att de anstränger sig för att förklarar saker för mig, det gör också att jag kommer på fler saker att fråga om eller kommer ihåg något som kan vara viktigt att nämna.

 5. Herrejisses! Här klagar jag över lite åldersastma när du har sådana problem 😯
  Skönt i alla fall att du kan få behandling, jag håller tummarna för att den fungerar så att du kan börja leva normalt igen. Kan ju bli lite jobbigt om du ska börja med rullator innan du ens fyllt 30 😉

 6. Ojojoj, vilken sjuhälsikes-resa du är med om! Förstod att det var något allvarligare när jag såg Salazopyrin-burken på facebook! Men va skönt att du fått något svar och att du verkar bli väl omhändertagen av doktorn! Jag hoppas du kommer börja få effekt av prednisolonen snart så kommer det kännas lite lättare! Vill bara säga att jag tänker på dig och hoppas du kommer få någon rätsida på det hela! kramkram Elin Back

 7. härligt med något konkret 😀

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)