Hem » Mitt liv » Mortons Neurom

Mortons Neurom

23 augusti 2010

Det här med min fot verkar bli en långdragen historia. Har haft ont väldigt länge nu och foten är väldigt uppsvälld, långtån skiftar mellan att se ut som en prinskorv och en sötpotatis. Jag håller den under strikt uppsikt så att den inte börjar bli lila eller blå och faller av eller nått, det vore ju mindre kul.

När jag var hos doktorn så ställde han diagnosen Morton’s Neurom vilket när jag läser det verkar stämma. Lite roligt var dock detta ”Denna åkomma är till största delen ärftlig eller åldersrelaterad, men kan även drabba andra personer.” det är alltså sant jag börjar bli gammal… ironiskt. Jag röntgade foten också men det visade inget, så jag har väl gjort allt jag kan just nu och jag hoppas att jag fått rätt diagnos och att det verkligen inte syntes något på röntgen vore jobbigt om det är något dolt som måste tas om hand bättre. Jag tycker det är lite läskigt, att ha ont så här länge och tån kan verkligen vara groteskt uppsvälld, det är bara att lita på läkarna antar jag… av någon anledning är jag fortfarande orolig.

Åkomman ska i alla fall behandlas genom att man använder pellottinlägg i skon och jag har köpt sådana, problemet är bara att eftersom foten är så svälld så får inlägget inte plats i skon juh… suck jag vill bara att det här ska gå över så att jag kan få börja gå normalt igen. Det är just nu underbart väder ute men jag kan inte ens ta en promenad pga den här dumma foten. Tjejmilen kan jag nog glömma om inte foten blir mirakulöst superbra i övermorgon, men det tror jag knappast.

Jaja jag börjar ju bli ganska van vid att ha ont vid det här laget. Det jobbigaste är dock att det stannar inte vid foten pga vad jag antar är snebelastning så blir det rundgång i hela nederkroppen. Den andra foten, båda knäna, vader och höfter är stela och ordentligt ömma, ibland gör det så ont att gå att jag helst skulle vilja sitta i rullstol… men jag tror det börjar bli bättre smärtan har liksom förflyttats tillbaka till foten lite, jag är inte lika stel när jag vaknar på morgonen och ibland känns det lite som att det kliar i foten vilket i min värld alltid betytt att det läker… det eller att det är en köttätandebakterie som mummsar på mina vävnader fast så dramatiskt är det nog inte :mrgreen:

Ojoj vilket upplyftande inlägg det här blev, man skulle kunna tro att det bara är skit med mig och det är väl till viss del sant rent fysiskt och det är ganska påfrestande psykiskt att ha ont jämt och måste förbereda sig mentalt för att resa sig upp ur soffan för att gå på toaletten. Jag har fått börja använda tofflor hemma eftersom ni vet hur trampdynorna liksom kan fastna lite i golvet eftersom det är varmt för mig innebär det en otrolig smärta, sen är golvet för hårt för att gå på också. När jag sover och ska ligga på mage så får jag ha en sån här tubkudde under foten för att det inte ska göra ont. Det är lite pyssligt det här.

Jobbigast är nog att jag inte kan träna. Jag har gymmat några gånger men det kan jag ju inte göra varannan dag eftersom då kommer väl någon annan del av kroppen börja stejka. Tänkte att jag skulle åka och simma sen efter lunch men problemet där ar ju att jag har köpt ett friskiskort för 1700 och att då lägga mer pengar på att simma känns lite jobbigt ekonomiskt men några gånger går det ju. Plus att detta ska ju gå över snart, nästa vecka planerar jag att jympa igen och veckan efter det ska jag cykla till jobbet :razz:

Positiva tankar och friska tag det är min melodi för tillfället, bara att hugga tag i situationen och göra det bästa av den. Idag ska jag som sagt njuta av att simma :razz:

10 kommentarer to “Mortons Neurom”

 1. Helena Nilseriksdotter

  Hej Maria!
  Läser om din diagnos. har precis fått samma av en tredje läkare…;( Äntligen en som tar en på allvar. Tänkte bara säga att min läkare ska behandla mig med kortisonspruta i foten. Kanske nåt för dig? Lycka till från en som haft ont i tre år, men som nu är försiktigt optimistisk inför en framtid utan smärta. Mvh Helena

 2. Hej hej
  För mig visade det sig, när den andra foten svällde upp också, vara reumatiska besvär. Det är skönt när man hittar en läkare som tar en på allvar, annars känns det så hopplöst och bortkastat.

  Hoppas att sprutorna hjälper

 3. Jag har haft problem med framfoten några veckor, men det är inte genetiskt betingat för min del, och 38 är väl ingen ålder? Hur går det för dig nu?

 4. Jo men jag har repat på mig bra, kan göra allt jag kunde inna problemen började. Äter stark medicin men mår bra. Är så jobbigt när fötterna krånglar, man måste ju använda de för att ta sig någonstans.

 5. Hej!
  Jag har Mortons i höger fot. Dec 2005 blev jag opererad första gången. Så underbart skönt. Sen gick jag hos sjukgymnaste och fick ackupunktur för ichias. Det fick jag för att jag snedbelastat. Men säg den glädje som varar för evigt. Juni 2007 fick jag göra en reoperation- Tyvärr fick läkaren inte bort knutan. Men jag fick istället nervsmärta som jag får dras med för alltid. Plus att jag har neuromet kvar. Äter starka mediciner. Nu är jag utförsäkrad. Livet är härligt ändå.
  Hoppas du får bättre tur.

 6. Har opererat Mortons som hade bosatt sig under min högra fot,han är nu borta.Min mortons satt mellan andra och tredje tån(alla har ju inte hjärtat på vänster sida?)Operationen gjorde jag 18/1 2012.Styngen ska tas bort imorgon 10/2.Hoppas det blir bra.Haft problem med den rackaren i över 10 år

 7. Hej!
  Jag har också har problem med min högerfot sedån år 2007. Jag känner igen mig i allt det du skriver Maria. Jag har sökt hjälp under flera år men ingen läkare på vårdcentralen kunde hjälpa mig. Hösten 2011 sökt jag på Google information om mina smärtor och hittade då info om Morton. Gick till vårdcentralen och bad om en remiss t ortoped och att få magnetröntga foten. För göra en lång historia kort så har jag väntat i 15 månader på att få träffa en fotkirug på Nacka sjukhus och nu äntligen i tisdags 6:e november opererades jag. Kirurgen så efteråt att den var stor och jag förstår att du har haft ont…..har ett 10 tal stygn i/på trampdynan så just nu gör stygnen mest ont men hux flux har smärtån i benet försvunnit och jag hoppas att jag om några veckor är ok igen. För som du skriver att inte kunna gå, träna eller som för mig inte ens kunna bära en enkel matkasse utan att få huggande smärta i foten det är ett rent helvete. Tror ingen kan förstå hur handikappad man kan känna sig när man har Morton. Hoppas att allt har gått bra för dig och er andra? Jag är ’bara’43 år och längtar efter att få stå i skidbacken, gå på promenad, träna mm igen. Lycka till till er alla med Morton.
  Åsa

 8. hej har idag varit till min doktor och han ställde diagnosen snabbt. är tidigare op. för hallusvallgus misslyckad op då dom tog för lite. Väntar nu på mrt rt.

 9. :smile:

 10. Opererade Mortons neurom för tre dagar sedan. Valde att få ingreppet gjort ovanifrån, eftersom jag tror att det blir mycket besvärligare att ha såret under fotsulan. Känns OK än så länge och hoppas på god läkning och gott resultat.
  Vill dela med mig av min erfarenhet av shockwave- eller stötvågsbehandling, som jag provade för några månader sedan efter att ha läst (bl.a. på den här sidan) att det kan ha god effekt på Mortons. Fick fyra behandlingar som inte på något sätt förbättrade situationen – utan enbart gjorde förfärligt ont!

  Med vänlig hälsning Karin B

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)