Hem » Fiffiga recept, Matigt » Kallrökt lax med potatissallad och fuskaioli

Kallrökt lax med potatissallad och fuskaioli

20 augusti 2010
Fiffiga recept:

Idag är det fredag och då måste man ha lite mys. Så kände jag när jag började fundera på vad vi skulle äta till middag, som alltid känns det övermäktigt att komma på något och känna inspiration. Men det jag lyckades samla tankarna kring var fisk och då speciellt lax, sen kände jag mig lite sugen på kallsås och kanske sockerärtor. Sagt och gjord vandrade jag in på Konsum när jag åkte hem från jobbet och började botanisera bland livsmedel. Vilket resulterade i en helt superbmiddag och vi får säga så.

Lax:
Den köpte jag färdig och kallrökt, mycket enkelt och otroligt gott. Jag tenderar att gilla kallrökt lax bättre än gravad, den gravade passar bäst på en smörgås med citronpeppar och hovmästarsås medan den kallrökta är lite mer mångsidig som maträtt.

Potatissallad (med inspiration från en av mina bästisar Sara. Hur enkelt som helst och hur gott som helst, går också utmärkt att variera):
Den gjorde jag själv såklart eftersom jag i princip kräks av det vita kladdet med mjöligpotais som man köper. Jag hade i nypärer (alltså färskpotatis som jag skrubbade lite lätt, jag tycker det är ganska gott att ha kvar skalet på nypärer, det ger en lite rustik känsla) och morötter. Dessa lät jag koka tillsammans lagom länge med lite salt, med lagom länge menas då att de ska vara al dente om man kan säga det om potatis, inte rå men absolut inte överkokta. Jag ångkokade även sockerärtor så att de blev tillagade men fortfarande krispiga.

Under tiden som detta kokade så blandade jag ihop lite dressing i en bunke. Den bestod av olja, limejuice, salt, peppar, franska örter och lite honung. I detta tillsatte jag även grovt hackad purjolök. Viktigt är att inte göra för mycket dressing, potatisen och det andra ska inte simma i dressing utan ska smaksätt.

När potatisen, morötterna och sockerärtorna kokat färdigt fick de svalna lite. När de fått vila lite så att de inte var kokhet så blandade jag ihop allt i bunken med dressingen. När potatissalladen är färdig bör man inte vänta för länge innan man äter den eftersom det är väldigt gott att den är varm.

Fuskaioli:
Jag vet inte ens om jag kan kalla den det men jag tycker att den smakar lite som aioli.:mrgreen: Ingredienserna är i alla fall ungefär lika delar turkiskyoghurt och lättmajonäs jag brukar ta lite mer yoghurt eftersom jag inte gillar när det är för mycket majonässmak, salt, peppar, limejuice och vitlök. Mängderna i denna sås är lite efterbehag man får prova sig fram till vad som passar ens egna smaklökar bäst. Allt detta blandas och ställs in i kylen tills det serveras eftersom såsen är godast kall.

Detta serverades med en god grönsallad och kolsyrat vatten. Hade säkert varit väldigt gott med ett glas vitt vin till men det hade vi inte. En supergod middag blev det i alla fall, speciellt potatissalladen.

Kallröktlax-med-potatissallad-och-fuskaioli

visst ser det gott ut :)

Inga kommentarer to “Kallrökt lax med potatissallad och fuskaioli”

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)