Hem » Fiffiga recept » Bakelibakat, Fiffiga recept » Jennys smaskigaste smulpaj

Jennys smaskigaste smulpaj

Fiffiga recept:

Vi hade en liten gettogether för ganska längesen nu. Jenny bakade i alla fall en väldigt god smulpaj som bara måste får vara med bland mina recept och förevigas. Så därför fick hon vara så snäll och gästblogga här hos mig :)

Jag är och har alltid varit en pajmänniska, vare sig det gäller kalla, varma, till efterrätt eller som mat. Som en sann kemist tycker jag också om att experimentera och resultatet av ett av mina experiment avnjöt vi för några veckor sedan efter en ljuvlig grillning. Receptet är enkelt och är efter 1, 2, 3-principen.

Smuldeg:
1 dl socker
2 dl havregryn
3 dl mjöl
Ca 1 tsk kardemumma
180-200 g smör eller margarin
Fyllning:
Ca 1 liter bär (hallon, blåbär, rabarber björnbär etc.) + socker och potatismjöl (för att det inte ska bli surt och rinnigt)
eller
3-4 medelstora äpplen + rikligt med kanel och även lite socker

Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda den noga (med händerna är enklast). Börja med den mindre mängden smör, detta brukar räcka men ta i resten om degen känns väldigt torr (en van pajbagare har den känslan i fingertopparna).
Fyll pajformen med den valda fyllningen och som denna gång var hallon. Smula över degen och sätt in formen i mitten av ugnen i ca 25 min i 200°C. Pajen är klar då smuldegen fått en såndär gyllenbrun färg, var inte feg att ha den inne lite extra då en blek paj inte är lika god som en gyllenbrun.
När pajen är klar, låter man den svalna en liten stund för att sedan serveras med en kall vaniljsås eller ett stycke god vaniljglass.

Jag tycker själv att detta recept är ett utav de bästa, detta inte bara för att jag funderat ut det själv, utan för att jag provat rätt många pajer genom åren. Hemligheten är nog kardemummans härliga smak tillsammans med bären. Jag kan lova att även en som inte gillar kardemumma kommer gilla pajen för en utav mina vänner är inget större fan av kardemumma medan mina pajer står väldigt högt upp på hans lista… Summan av kardemumman (ville så gärna skriva det): prova gärna, dock med en varning utfärdad, för det är lätt att bli fast i pajträsket :)

mummsmumms

3 kommentarer to “Jennys smaskigaste smulpaj”

  1. Typ världens asgodaste paj, älskar dessertpajer! 😀

  2. Whihooo! Vilken tur att att ni la upp receptet här, då slipper jag ringa Jenny varje gång jag ska baka! Har hänt x antal gånger, hehe 😉

  3. Asså, du måste skriva ett till inlägg för jag blir såå sugen på paj varje gång jag kikar in på bloggen 😉

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)