Hem » Fiffiga recept, Matigt » Inspiration från Libanon

Inspiration från Libanon

Det är tur att jag har min fina pojke som hittar på så mycket gott. Dagens middag blev fantastisk och därför så tvingade jag Stefan att gästblogga så att vi kan laga det igen:Marias läckra tallrik

Idag har jag lagat lite meze. Det blev stekt kyckling, med syrade rödbetor och sesamsås. Mängderna nedanför är lite på en höft men jag har försökt minnas hur mycket jag använde och det blir ungefär lagom till 8 personer. Så det blev lite matlådor helt enkelt.

Sesamsås
ca 4 dl Turkisk Yougurt
4-5 vitlöksklyftor, pressade
ca 1,5 dl Tahini (Sesampasta)
ca 0,75 – 1,5 dl Citronjuice
ca 2 msk spiskummin
ca 1 msk torkad mynta
ca 1 msk salt
ca 0,5 msk pepparmix
ca 0,5 msk persillade

Sesamsåsen är baserad på den libanesiska rätten ”Tarator de jez”, kyckling i sesamsås. Alla recept jag hittat och alla gånger jag ätit det så har det varit kokt kyckling i sesamsås, men även bitar av saltgurka, tyvärr hade vi ingen saltgurka hemma och för att inte rätten skulle bli så fattig så valde jag att bara använda den som en sås tillsammans med maten.

Det svåra för att få denna sås att smaka bra är att man inte vill att varken sesampastan, den turkiska yougurten eller citronen ska ta överhanden. Bismaken från yougurten balanserar man med sesampastan, bismaken från sesampastan med citron och glöm inte vitlöken och saltet! Såsen är kallrörd och i övrigt ganska enkel. När jag drog ihop den tog det inte mer än 10 minuter totalt.

Syrade rödbetor
8 st rödbetor
2 msk Olivolja
0,5 msk salt
1tsk pepparmix
1 msk mynta
1 msk sesamfrön

  1. Skala rödbetorna
  2. Tärna rödbetorna med en diameter på högst 2cm.
  3. Kokar vi rödbetorna tills de är mjuka
  4. Låt de svalna, undvik att skölja dem då försvinner för mycket smak.
  5. När de har svalnat, blanda rödbetorna med resten av ingredienserna.

Stekt kyckling
700g kycklingfiléer
1 tsk Pepparmix
2 tsk Salt
2 msk Paprikapulver
2 msk spiskummin
1 msk citronjuice

  1. Skär filéerna i små munsbitar med en diameter på högst 3cm.
  2. Krydda
  3. Stek under lock tills filéerna är klara.
  4. Fortsätt steka utan lock så de får en härlig stekyta.
  5. Klart!

Serveras med fördel med sallad, hummus och quinoa.

Inga kommentarer to “Inspiration från Libanon”

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)