Hem » Fiffiga recept, Matigt » Rask Laxsoppa

Rask Laxsoppa

Fiffiga recept:

Jag är riktigt stolt över mig själv och denna spännande period av receptprovande. Idag tröt idéerna ordentligt, jag lyckade samla mina tankar kring lax men mycket mer än så gick inte. Visst kunde jag ha svängt ihop det vanliga (stekt lax med rotsaker i ugn och nån youghurtsås) men det kändes FEEEEETTTTTT tråkigt… so I Googeld it och kom fram till detta, självklart blev det lite förändringar eftersom jag var tvungen att anpassa till det som fanns att tillgå i skåpen:

Fisksoppa smaksatt med saffran och chili

Ingredienser:

200 gram laxfilé
200 gram sejfiléer (jag använde bara lax)
4 st potatis(ar)
2 st morot/morötter
0,5 st purjolök(ar)
2 st tomat(er)
2 st vitlöksklyfta(or)
1 st chilifrukt (hade ingen så jag använde chilipulver)
7 dl fiskbuljong
2,5 dl vitt vin, torrt (hade tyvärr inget, kom fram till att jag skall inhandla några såna där småtetror till nästa gång)
1 påse saffran
2 msk dill
1 msk basilika
salt och peppar

Tillagning

1. Skär fisken i lika stora bitar (ca 2×2 cm). Strimla purjolöken. Skär potatis, morot och tomat i grova bitar.

2. Koka upp fiskbuljong med vin, saffran, potatis, morot och vitlök. Låt koka i ca 10 min.

3. Tillsätt finhackad chili. Smaka av med salt.

4. Låt koka några minuter, tillsätt sedan fisken, tomaterna och purjolöken.

5. Koka i ytterligare 5 minuter.

6. Strö över hackade, färska örter (eftersom jag bara hade dessa torkade så la jag i de i börja så att de fick tid att dra efter ordentligt ).

(originalreceptet hittar du på tasteline.com)
Vi tänkte att Aioli kunde ju vara gott till, tyvärr hade vi ingen majonnäs hemma men Steffe fick för sig att prova att göra egen ”det kan ju inte vara så svårt”… harkel, det gick inte så bra inte för att det skar sig eller så den ville inte tjockna, smaken var det dock inget fel på (enligt Stefan, jag tyckte det smakade olja) och man måste ju ge honom cred för sitt försök. NÄSTA gång ska jag dock se till att ha majo hemma så att vi kan göra riktig hederlig fusk aioli.
Ett riktigt bra recept jag kan rekommendera eftersom det gick raskt att göra och var kungligt gott, kan nästan lova att jag kommer bjuda er på det nån gång  :razz:.

2 kommentarer to “Rask Laxsoppa”

  1. Whihoo! Kul att du börjat lägga upp recept! Jag som älskar att läsa matbloggar 😀 Men du, du måste ju lägga upp bilder också så man blir riktigt sugen! 😉

  2. jo jag vet, och jag vill lägga upp bilder, är bara det att jag har ingen kamera som är smidig. Stefans storbaboms är så krånglig att använda när man ska göra det snabbt…

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)