Hem » Fiffiga recept, Gallerier, Matigt » Kantarellredd vildsvinskav med potatispuré

Kantarellredd vildsvinskav med potatispuré

Fiffiga recept:

Åt en så fantastiskt god middag idag så det naturligtvis var tvunget att bloggas om, dock var det ju så att jag inte lagade maten utan det var min kära sambo som själv komponerade rätten. Därför får jag stolt presentera min första gästbloggare :razz: – Stefan Wallin:

Ojojoj, nu ska här gästbloggas, det blir spännande och nervöst! Nedan tänkte jag för er läsare presentera måltiden som vi  ikväll efter träningen avnjutit en härlig torsdagskväll sådär i mars. Inget vin blev det – det är ju faktiskt inte fredag än! 😉 Men mysigt och härligt gott var det.

Det började häromdagen då Coop hade nåt fantastiskt erbjudande på 2 stycken 240g paket skav från Polarica, så vi slog till på ett paket vildsvinsskav och ett paket fjällskav, där den första är en nyhet i hyllan, men båda är en nyhet för mig. Viltmästarskaven och renskaven har jag lagat mat av förut. Igår var det egentligen dags för vildsvinsskaven att tillagas, men vi saknade grädde och potatisen(jag ville ju göra egen potatismos också!), dessutom fick vi akut påringning om sällskap av en gemensam vän och när vi stod mitt i yran och inte kunde bestämma vem som skulle orka ge upp, jag – med ett helt annat slutmål som jag inte siktat efter på matfronten, eller Maria – med att gå till affären och köpa grädde och potatis medan jag startade matlagningen. Så för att slippa både gnabb och sådant så gick vi och åt hos en god vän istället, så kunde jag köpa ingredienserna på väg hem från jobbet idag istället.

Dags att skrida till verket:

Ingredienser till Skavet:

1 pkt vildsvinsskav
1 st gul lök
1 pkt Milda Mat Laga Lätt 4%
10-12 st kantareller
Bong Flytande Kalvfond(Går bra med valfri flytande kalvfond men denna är godast)
1 st enbär
Dragon
Persillade(Krydda på burk från Santa Maria, ersätt gärna med Färsk persilja + Färsk Vitlök och lite salt)
Grovsalt/Havssalt
Peppar
En liten klick smör

Kryddning av Potatispurén

1 del Mjölk
2 delar Vatten
Potatismos på påse valfri sort
Dragon
Persillade
Örtsalt
En liten klick smör

Exakta ordningen för hur man koordinerar rätten låter jag läsaren själv uppfinna, det blev för mig lite småstressigt på slutet när grönsakerna kokar, mjölken för pulvermoset nästan kokar över och skaven precis börjar bränna lite. Tänk på att pulvermoset är prio 1(inte bränna fast), grönsakerna prio 2(rätt konsistens) och sedan skaven(inte bränna fast), sänk värmen och släng på locket så klarar skaven sig några minuter till.

Jag gjorde ju misstaget att börja med skavet innan salladen var klar, så på slutet fick det stå och suga åt sig lite lättmjölk under lock eftersom för mycket vätska hade dunstat. Kanske både bra och dåligt dock.
Vi gör skavet genom att hacka lök och svamp, mortla kryddorna.
Stek upp löken och svampen i kryddorna och smör. Fega inte med kryddorna, en tesked till två matskedar av varje, men var lite aktsam med salt, peppar och enbär då det är kraftiga kryddor, särskilt enbär!
Tillsätt köttet och dela upp i små flingor med stekspaden och låt det få en lätt gyllenbrun yta.
Slå i grädden och koka ihop.
Smaka av. Många är väldigt känsliga mot det tydliga framhävandet av mustigheten och viltsmaken som enbär skapar, så är det för mycket enbär balanserar du detta med flytande ox-/kalvfond, undvik en fond med viltsmak då de ofta är kryddade med just enbär.

Att jag har mage att kalla pulvermos för potatispuré beror på att jag under lång tid forskat fram det perfekta pulvermoset och hur det ska kryddas är en konst. Pulvermos blir lätt väldigt stabbigt, så för att motverka den där känslan av att vara äckligt mätt och att man äter gips, är mitt tips att försöka få konsistensen närmre kolasås än bensinmacksmos – fast utan klibbigheten. Sedan smaken, den tacklas enklast av lite peppar, salt och en klick smör. Ett hett tips är att förkrydda medan du värmer vätskan och sedan innan du reder ner potatismospulvret vispa vätskan kraftigt för att få ner mycket luft, gör gärna detta på plattan så vätskan bibehåller sin värme. Rör sedan ner potatismospulvret pö om pö för att undvika klumpar och få ett slätt fluffigt mos.

Serveras med fördel tillsammans med mörk bärgele/lingonsylt, kokta grönsaker och ett korntunnbröd med smör.

Mummma

2 kommentarer to “Kantarellredd vildsvinskav med potatispuré”

  1. Nice! Har faktiskt aldrig testat laga något med skav, ska absolut ta och göra det! Ni få hitta på nåt mumsigt med nästa paket också så jag får lite mer tips 😉

  2. Wow… ser riktigt smarrigt ut!Ser fram emot att låna receptet.

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)