Hem » Mitt liv » att sova som en tupp

att sova som en tupp

2 november 2009

ah har just tagit en liten powenap, alldeles lagom såhär på eftermiddagen. Tupplurar måste ju vara det skönaste sättet att sova på egentligen, att få mysa ner sig bland kuddarna på sängen med en mjuk filt och småsova… så skönt… mycket viktigt att sängen är bäddad, Stefan brukar alltid skratta åt mig för att jag kräver en bäddad säng när man ska sova middag eller mysa efter maten. MEN om sängen inte är bäddad så blir det ju helt fel, då myser man inte utan det blir som att gå och lägga sig igen, fast med kläderna på.

Det värsta med tupplurar är bara att det är så mysigt att man vill ju inte kliva upp, jag brukar efter några års utprövning ställa klockan på en halvtimme. Det är lagom tid för att hinna somna men ändå inte sova för länge, för gör man det blir man helt mosig i huvudet och bara tröttare. Ganska intressant förut när jag vilade utan att ställa en klocka så vaknade jag nästan alltid efter två timmar, alldeles för länge. Nu ställer jag som sagt klockan på en halvtimme, men brukar myssnooza lite efter också om det finns tid.

Väldigt fascinerande uttryck egentligen, tupplur, man skulle ju kunna anta att tuppar småsover hela dagarna… eller:

Tupplur (enligt en väldigt pålitlig sökmotor)

En tupplur är en kort vila som avbryts innan djupsömnen inträder. Ordet kommer av det gammalsvenska ordet tupp eller topp, som betyder kort, och lur, av lura som betyder vila. Sömnforskning har visat att en tupplur är välgörande för de flesta och kan minska uppkomsten av en rad sjukdomar, bland annat hjärtinfarkt. En del företag tillämpar denna kunskap genom att ge de anställda möjlighet till kortare stunder av vila under betald arbetstid. Då presterar de oftast bättre, och sjukfrånvaron minskar. För personer som brukar ha svårt att somna på kvällen kan dock svårigheterna förvärras av tupplurar under dagen.

hah Tupplur for the win med andra ord, jag gillar särskilt det där med att man skulle få sova under arbetstid :mrgreen:

Hur sover ni som en tupp?

One Comments to “att sova som en tupp”

  1. Fram för tupplurar på jobbet 😆

Leave a Reply

(måste anges)

(måste anges)